sobota, 22 września 2012


Syrop z cebuli


Jutro zaczyna się jesień i pewnie niejedna z nas przywita ją przeziębieniem. W aptekach znajdziemy wiele pomocnych leków, ale niektóre możemy przygotować same. 

Syrop z cebuli zna zapewne większość z Was. Będzie on nam pomocny przy walce z kaszlem, katarem, gorączką czy bólem gardła, a także przy zwiększaniu odporności. 

Ponadto cebula zawiera:
- Wit. A (wpływa na wygląd skóry, a także na wzrok),
- Wit. B1 (jej niedobór powoduje uczucie osłabienia, zmęczenia, zaburzenia koncentracji),
- Wit. B2 (jej niedobór powoduje opóźnienie wzrostu, osłabienie wzroku, wypadanie włosów, problemy z koncentracją, zawroty głowy),
- Wit. PP (reguluje poziom cholesterolu we krwi),
- Wit. C (antyoksydant – przeciwdziała wolnym rodnikom, uszczelnia naczynia krwionośne).

Do wykonania syropu będziemy potrzebować jedną lub dwie cebule oraz cukier.

Wykonanie:
1. Umytą i obrana cebulę pokrój w talarki.
2. Na dno wyparzonego słoika wrzuć kilka talarków cebuli i przysyp cukrem.
3. Powtarzaj aż do wykorzystania całej cebuli.
4. Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin.
5. Odcedź syrop od cebuli.



Pij jedną łyżkę syropu dwa - trzy razy dziennie, po posiłkach.


1 komentarz: